Previous
Previous
Presqu’ile Hospitality
See Thumbnails
Location: Santa Maria, CA
Project Type: New Construction
Project Role: Project Management

The contemporary design of the Presqu'ile Hospitality building is nestled in the hillside in order to take advantage of the natural underground cooling efficiencies for barrel aging and to provide an efficient work relationship among all spaces. In addition to operational efficiency, the hillside design was also used to minimize the construction site disturbance of the sensitive coastal biology.

This single story facility consists of a tasting room, commercial kitchen, blending lab, dining area, support offices, restrooms, barrel storage rooms, and cave portal. The exterior provides nearly 10,000 square feet of finished outdoor entertainment space including an amphitheatre, club member lounge, patio terraces, bocce court, and horseshoe pit area. Visitors enter the tasting room through a frameless glass door system and are greeted by a sectional mobile tasting bar constructed from reclaimed oak barrels. Inside the tasting room, visitors find uninterrupted views of vineyards, valley, and ocean; compliments of the expansive pocket door systems.

The structure is a blend of structural steel, wood framing, CMU walls, and a soil nail wall retaining the hillside. The exterior of the facility uses a combination of western red cedar siding, alder soffits, Lompoc stone veneer, Santa Barbara plaster, and insulated metal wall panels. The interior features integral color concrete floors with inlaid limestone slabs, imported French Oak wall paneling, French Oak flooring, alder sound absorptive linear wood ceilings, and Lompoc stone veneer walls. The commercial kitchen and restroom spaces are detailed with marble and Caesarstone slabs, hand-made tile, and teak cabinetry.

Back to Portfolio